miércoles, 19 de diciembre de 2007

De derrota en derrota

The Office és una sèrie monstruosa. Ho és en molts aspectes. Monstruosament bona (ho és, és bona, tant com per a permetre'm omplir la boca d'aquest adjectiu que normalment rebutjo), monstruosament divertida. És cert. Però també monstruosa en el sentit més clàssic. Monstruosa perquè és terrible. Demoledora. Directe al cor i també a l'estòmac.

Si voleu que us sigui sincers, mai he vist una sèrie tan depriment. I tampoc recordo gaire pel·lícules que ho siguin tant.

El retrat d'aquesta oficina i, sobretot, el dels seus personatges, resulta d'una amargor impressionant. Personatges grisos i humans, hi ha alguns als que potser els hi arribi la redempció, però n'hi ha d'altres que queda clar que estan atrapats en el seu propi món agònic. D'entre ells, potser el cas més obvi i trist sigui el del cap de l'oficina, interpretat per l'Steve Carell (ja sabeu, el de Pequeña Miss Sunshine... ¿o potser hauria de dir el de Vírgen a los cuarenta? Si home, aquella de "Y pensamos, ¡vaya!, és una mujer haciéndoselo con un caballo... Pero después te das cuenta que, en fin... es una mujer haciéndoselo con un caballo..."). Resulta curiós que puguis arribar a riure't d'aquest home tan patètic, tan desagradable i, sobretot, tan absolutament sol. Suposo que el triomf d'aquesta sèrie és la de ser immensament humana. Això no només la fa creïble i, fins a cert punt, fàcil d'identificar amb el nostre entorn, sinó que baixa les defenses de l'espectador per a tocar-lo de més a prop.

La humanitat dels personatges es guanya el teu afecte, però la sèrie mai et compensa amb una treva en forma d'entendriment. El seu atac és voraç i continu, malferidor. La vida d'un grup de persones infelices atrapades en el seu treball i en relacions laborals que odien no té per on agafar-se. Potser les brutals dosis d'autoengany i lluita desesperada que generen els personatges sigui l'única manera d'enfrontar-se a tot plegat.

He de dir, també, que el format de la sèrie és força novedós i absolutament encertat. L'intent d'emular una mena de reality en el que unes càmeres es limiten a captar el que està passant (participant molt de tant en tant en la pròpia acció), sense banda sonora ni elements artificials, i convidant als soliloquis de tot aquell que passa per l'oficina, és una manera perfecte de resultar realista i alhora ser subtil amb el que intentes transmetre.

Així que, què carai, mireu-la. La fan la matinada dels dimecres a La Sexta, o aconseguiu-la on pogueu. Si teniu l'estòmac dur, potser en sortiu ben parats. Us topareu amb un cap mancat absolutament de vida fora i dins de l'oficina, amb un segon d'abord ridícul víctima de bromes cruels, amb un noi esclavitzat en una feridora amistat amb la noia que s'estima, amb una noia amb una vida personal desencaixada intentant fer-se creure que les coses no estan tan malament i, així, amb un munt de persones que cada dia gasten vuit hores diàries esperant poder tornar a casa i adonant-se, alguns, que casa seva no existeix. Us topareu amb la infelicitat i el patetisme. I potser, enmig de tot això, algun gag absolutament mordaç (també n'hi ha de senzillets) us arrenqui una riallada.

Quina ironia, oi?

A mi em sembla una paròdia d'aquella frase del Groucho Marx: "De derrota en derrota fins la victòria final". Perquè jo sé, i crec que ells saben, i vosaltres sabreu, que darrere de totes les seves derrotes sempre els esperarà una altra.

Han assassinat l'optimisme.

8 comentarios:

  1. Uy. Uy uy.
    He començat a llegir el post "Uy que bé, parla de The Office". Afirmava amb el cap mentres llegia el primer i segon paràgraf. Però arribo a la setena línia del tercer paràgraf i llegeixo Steve Carrell. No. No, Aleix. Com em fas això.
    Com a purista de la sèrie original de THE OFFICE, la anglesa, la de Ricky Gervais i Stephen Merchant, LA BONA, aquest post no fa més que indignar-me.
    La sèrie que menciones es el remake directe de LA BONA. Per tant, practicament tots el personatges d'aquesta tenen el mateix perfil que els de LA BONA. Per tant, practicament totes les troballes tècniques i visuals d'aquesta son calcades de LA BONA.
    Per tant, la americana no té cap mèrit, al ser una cópia d'aquesta, encara que, segurament, una copia ben feta. No he vist gaire aquest remake, però posso la ma al foc de que l'histriònic Steve Carrell no arriva a l'alçada del maravellós David Brent de Ricky Gervais.
    De totes maneres vull veure aquesta nova versió, sobretot perque dura més que la curta (i perfecta) The Office original, i sembla que agrada bastant.

    Ho sento Aleix, estem predestinats a no estar d'acord en cap dels temes d'aquest blog.

    ResponderEliminar
  2. Havia fet una rèplica irada i llarga que el blogger (amb la col·laboració de la xarxa) ha enviat al no-res.

    Contestaré de nou, doncs, breument, perquè en realitat no calia estendre's tant.

    Jo he vist la The Office americana, no l'anglesa, i he escrit un comentari de la que he vist. La The Office americana és genial i brutal. L'anglesa suposo que també ho és. És possible que sigui millor. Però que la versió anglesa sigui millor no fa que la The Office americana deixi de ser brutal.

    Per més genial que sigui el cap de la versió anglesa, l'Steve Carell resulta igualment esplèndid en el seu rol.

    Aquesta és la idea. Espero que resulti comprensible.

    (L'únic que se'm pot retraure és haver dit que "el format és novedós", però ha d'entendre's com novedós respecte a una obra que no sigui "The Office" en qualsevol de les seves dues versions. Després de tot, en els crèdits figuren els mateixos individus com a creadors de les "dues" sèries. Potser no tingui sentit aquesta guerra fraticida.)

    ResponderEliminar
  3. Ah! quina sort! pensava que mavia tornat boig pensant que era anglesa!

    ResponderEliminar
  4. Desde luego que lástima hacer una review de "Office" a partir de la versión americana.

    Ricky Gervais en persona, el concibió la serie y por eso debe ser inglesa y estar protagonizada por su creador. Exquisita

    ResponderEliminar
  5. Mecatxis! Havia oblidat que estavem en una web pretenciosa. La propera, "en la onda".

    Imbècils.

    ResponderEliminar
  6. Uala, que guay! Descaificacions! La gent no escriu pero almenys es un pou de rabia!

    Cabroonss!

    ResponderEliminar